Μικρός αδένας, μεγάλης σημασίας, που πήρε το όνομά του επειδή προΐσταται της κύστης κι όχι επειδή την προστατεύει!

Για την ακρίβεια, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό και τον πρωκτό. Η ουρήθρα ξεκινά από την ουροδόχο κύστη, διαπερνά κάθετα τον προστάτη και φτάνει έως την έξοδο του ανδρικού μορίου.

Το φυσιολογικό βάρος του είναι περίπου 15-20 γρ. και αρχικά έχει σχήμα κάστανου ή  καρυδιού. Με την πάροδο του χρόνου όμως, συνήθως το μέγεθός του αυξάνεται. Περίπου στα 40 χρόνια του άνδρα έχει το μέγεθος βερίκοκου και στα 60 χρόνια  μέγεθος λεμονιού.

Ποιος είναι ο ρόλος του;

Ο προστάτης είναι απαραίτητος  για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Παράγει το προστατικό υγρό το οποίο προστατεύει το σπέρμα, αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα, οπότε απορρίπτεται μαζί με τα σπερματοζωάρια. Το προστατικό υγρό βοηθά στη μεταφορά και στον εμπλουτισμό  του σπέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης.

Ποιες είναι οι βασικές παθήσεις του προστάτη;

Προστατίτιδα, υπερπλασία του προστάτη και καρκίνος του προστάτη. Εκτιμάται ότι ένας στους 2 άντρες θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και ένας στους 6  καρκίνο του προστάτη.

Τί είναι η προστατίτιδα;

Φλεγμονή του προστάτη,  η συχνότερα ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά τα 50, η οποία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή ιούς. Στο 90-95% των περιπτώσεων είναι χρόνια και δεν οφείλεται σε βακτήρια, επομένως δεν χρειάζεται αντιμετώπιση με αντιβιοτικά. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο άνδρες εκδηλώνει προστατίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Διακρίνεται σε οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα,  χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή και ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.

Συμπτώματα. Δυσκολία στην ούρηση, πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στην πύελο, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Μέχρι να αντιμετωπισθεί η φλεγμονή,  φάρμακα της στύσης, αποκαθιστούν την ποιότητα της στύσης και  βοηθούν στην αύξηση της αιμάτωσης του προστάτη που συμβάλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Αν εξαλειφθούν τα συμπτώματα αλλά παραμείνει η δυσκολία της στύσης, το πρόβλημα είναι ψυχογενές και θα το λύσει σεξολόγος.

Τί είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Μετά τα 40 χρόνια, αυξάνεται το μεγέθους του προστάτη και συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην έκτη δεκαετία και 8 στους 10 στην έβδομη δεκαετία. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αυξάνει κατά 7 φορές τις πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ούρησης καταδεικνύει και το βαθμό δυσλειτουργίας.

Συμπτώματα. Η βαρύτητα και η συχνότητά τους διαφέρουν κατά ασθενή, με διαταραχές στην ούρηση ημέρα και νύχτα, οι οποίες πρέπει να οδηγήσουν άμεσα στον ουρολόγο.

Η υπερπλασία του προστάτη ανάλογα με την περίπτωση απαιτεί είτε προσεκτική παρακολούθηση- αν τα συμπτώματα είναι ήπια -είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργική αντιμετώπιση όταν η  φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει και είναι πιθανή η εμφάνιση επιπλοκών της νόσου. Μία από τις χειρουργικές τεχνικές είναι  η διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη με εξάχνωση πλάσματος.

Τί είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Συμπτώματα. Στα αρχικά στάδια είναι χωρίς συμπτώματα και πλήρως ιάσιμος. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τον εντοπισμό του. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται  διάφορες διαταραχές στην ούρηση, όπως συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, νυκτουρία, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, αλλά και αίμα στα ούρα ή επίμονος και μακροχρόνιος πόνος χαμηλά στη μέση, αποτέλεσμα της απόφραξης της ουρήθρας από τον διογκωμένο προστάτη.

© 2019 - proaspizo.gr